Boloňská omáčka – Bolognese

Boloňská omáčka (Bolognese)
Boloňská omáčka (Bolognese)

Boloňskou omáčku využijete s libovolnými těstovinami. Připravte si vynikající lasagne bolonese, nebo boloňské špagety.


Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 1 větší cibule
  • 1 střední mrkev
  • 50 g másla
  • 300 g rajčatového pyré
  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, mix)
  • 200 ml suchého vína
  • 50 ml mléka
  • 2 – 3 bobkové listy
  • čerstvé nebo sušené oregáno
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Jak na to

Do hlubšího pánve osmáhneme na másle jemně nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přihodíme mleté maso a restujeme několik dalších minut než se maso začne pěkně oddělovat a drobit. Poté přidáme rajčatové pyré, podlijeme červeným vínem, osolíme, opepříme, přidáme oregáno a bobkové listy. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme asi 40 minut. Na posledních 10 minut přilijeme mléko. Ragu občas přimícháme a podle potřeby mírně podlijeme vínem. Můžeme dochutit špetkou strouhaného muškátového oříšku. Takto připravené ragú Bolognese můžeme použit při přípravě lasagni nebo ke špagetám.

Zkuste také Špagety carbonara
Přečtěte si o těstovinách