Boží milosti

Boží milosti
Boží milosti

Tradiční české velikonoční cukroví – to jsou Boží milosti, kterým se také říká řezané koblihy. Jedná se o delikátní křehkou sladkost, která nemá konkurenci.


Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: -


Ingredience receptu

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce bílého suchého vína
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • citronová kůra
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení

Jak na to

Smícháme si na vále všechny sypké ingredience, tedy mouku, cukr a špetku soli. Spojíme se změklým nebo rozpuštěným máslem, přidáme další ingredience a vypracujeme důkladně těsto, které dáme do chladu na cca hodinu odpočinout.

Z těsta si vyválíme cca 4 mm tenkou placku a zubatým rádýlkem vykrajujeme obdélníkové tvary, které uvnitř ještě dvakrát až čtyřikrát prořízneme (podle velikosti) tak, abychom neřízli až ke kraji.

Boží milosti smažíme v dostatečném množství oleje do růžova. Při smažení by se nám měly milosti hezky nafouknout. Hotové je odkládáme stranou na papírový ubrousek a ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkou.

Božím milostem prospívá šetrné zacházení, protože jsou dost křehké. Nejlepší jsou podáváné ještě za tepla nejlépe venku na čerstvém vzduchu s přáteli.