Bramborák na plech

Připravte si z brambor, ale případně i cukety a kysaného zelí skvělý bramborák na plech, nebo klasicky usmažené bramboráky na pánvi. Vyzkoušený recept.


Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 4 – 6


Ingredience receptu

  • 750 g brambor (varný typ C)
  • 100 ml mléka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 hrstka majoránky
  • 3 – 5 stroužků česneku
  • 1 vejce

Jak na to

Oloupeme brambory, opláchneme, osušíme a nastrouháme je najemno, nejlépe na co nejdelší nudličky, aby těsto drželo. Vymačkáme z nich přebytečnou vodu a přelijeme několika lžícemi horkého mléka (brambory nezhnědnou).

Osolíme, opepříme, přidáme nejlépe čerstvou, v ruce utřenou majoránku a prolisované stroužky česneku. To vše spojíme vejcem a v případě nutné potřeby zahustíme trochou hladké mouky.

Vyložíme plech papírem na pečení a lehce potřeme rozehřátým sádlem, případně olejem. V předehřáté troubě na 200 °C pečeme cca 20-30 minut.

Těsto na bramboráky uvedené výše samozřejmě poslouží i ke klasickému smažení na pánvi s rozpáleným sádlem nebo olejem, oboustranně dozlatova.

Minimálně část brambor můžeme nahradit strouhanou cuketou a/nebo pokrájeným kysaným zelím. Těsto můžeme obohatit dobrou uzeninou.