Bramborová polévka

Bramborová polévka, nebo prostě bramboračka s houbami, případně s klidem bez nich. Já houby skoro nejím, ovšem tuto polévku si bez nich neumím představit.


Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 4 – 6


Ingredience na bramborovou polévku

  • 2 lžíce másla
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 hrstky sušených hub
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 4 větší brambory
  • 1 mrkev
  • 1/2 petržele
  • 1 kousek celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 – 4 špetky majoránky
  • 1 bobkový list
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Jak na to

V hrnci si rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku.

Namočené (nejlépe přes noc) sušené houby přidáme i s vodou k hotové jíšce a následně zalijeme cca litrem vroucí vody, nejlépe však zeleninovým vývarem.

Přidáme očištěné a nakrájené brambory s kořenovou zeleninou. Nakrájet můžeme podle sebe – vše na kostičky, případně brambory nebo jejich část na větší kousky.

Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a vaříme tak, aby bylo vše měkké (cca 20 minut). Na závěr ztlumíme plamen na minimum a přidáme rozmačkaný česnek a majoránku, kterou mezi prsty protřeme, než ji dáme do hrnce. Podle chuti ještě případně opepříme a osolíme.