Bramborové krokety

Pokud preferujete přílohy z brambor, nebo děláte něco, k čemu se prostě jen hodí, zkuste sem tam tyto bramborové krokety, které jsou příjemnou změnou.


Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4 – 6


Ingredience na bramborové krokety

  • 500 g brambor (varný typ C)
  • 1 cm plátek másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 špetka muškátového oříšku (nemusí být)
  • 100 g polohrubé mouky nebo 50 g strouhanky
  • sůl
  • mletý pepř

Na obalování

  • 2 vejce
  • strouhanka

Jak na to

Brambory očistíme a ve slupce je uvaříme. Po uvaření slijeme vodu a necháme je chvíli vychladnout. Brambory oloupeme a prolisujeme nebo můžeme také nahrubo nastrouhat.

K prolisovaným bramborám přidáme změklé máslo, žloutky, na jemno nasekanou petrželku, špetku muškátového oříšku a část mouky nebo strouhanky. Osolíme, opepříme a promícháme. Mouku nebo strouhanku přidáváme podle potřeby tak, aby se těsto nelepilo na rukách, ale nebylo zároveň ani příliš tuhé.

Z bramborového těsta vytvarujeme kuličky požadované velikosti, obalíme je v rozšlehaných vejcích a strouhance. Bramborové krokety smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Strouhanku, ve které krokety obalujeme, můžeme vylepšit podle chuti tím, že k ní přidáme nasekané bylinky podle chuti.