Bramborové noky

Stačí k bramborám přidat vejce a mouku a můžete mít domácí bramborové noky jako přílohu, nebo základ pro jiný pokrm, jako třeba gnocchi s kuřecím masem.


Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na bramborové noky

  • 4 velké brambory (varný typ C)
  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • sůl

Jak na to

Uvaříme si brambory ve slupce, oloupeme a rozmačkáme je tak, aby kaše neobsahovala hrudky. Přidáme vejce, osolíme a přidáme trochu mouky. Vypracováváme bramborové těsto a mouku přidáváme dál podle potřeby tak, aby těsto nebylo moc husté, ale aby se zároveň nelepilo.

Z hotového těsta už tvarujeme jednotlivé noky (gnocchi) a to tak, že si uděláme váleček o tloušťce cca 3 cm. Ten pak nakrájíme na dílky dlouhé 3 – 4 cm, jejichž tvar ještě můžeme ovlivnit takto. Případně můžeme noky tvarovat za pomoci dvou polévkových lžic, ale snadnější je první způsob.

Připravené bramborové noky vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch. Jak vyplavou, chvíli je ještě necháme cca 2 minuty a můžeme je sbírat a dávat stranou.

Podávání je různé. Třeba bramborové noky jako příloha, nebo jako základ těstovinového pokrmu – třeba gnocchi s kuřecím masem, se špenátem atd.