Bramborové šišky s mákem

Tradiční a na přípravu snadné bramborové šišky s mákem jako skvělý sladký pokrm i způsob, jak zpracovat brambory. Pokud děti nerady mák, použijeme perník.


Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na bramborové šišky s mákem

Bramborové šišky

  • 800 g brambor (varný typ C)
  • 250 g hrubé mouky
  • 50 g dětské krupice
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • 1 lžička octa

Dokončení

  • mletý mák (případně perník na strouhání)
  • cukr moučka
  • máslo

Jak na to

Zchladlé brambory ideálně den předem uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

Přidáme hrubou mouku, dětskou krupici, sůl, vejce, ocet a vypracujeme si hladké těsto.

Připravené těsto si rozdělíme na několik dílů a z nich vyválíme válečky, které rozkrájíme na stejné kousky. Jejich velikost není pevně daná – pro představu 2 cm silné a 6 cm dlouhé. Je možné tvarovat také šišky nebo noky, ale válečky jsou nejrychlejší.

Připravené bramborové šišky dáme do hrnce s osolenou vařící vodou. Až šišky vyplavou, necháme ještě cca 3 minuty povařit a pak je vyndáme naběračkou do cedníku, aby okapaly.

Hotové bramborové šišky posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.