Bramborové špecle s kuřecím masem

Pokud máte rádi bramborové noky, kuřecí maso a k tomu smetanovou omáčku, pak vám tyto bramborové špecle s kuřecím masem budou určitě chutnat. Vyzkoušejte.


Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na špecle s kuřecím

Bramborové špecle

  • 350 gramů brambor (varný typ C)
  • 3 vejce
  • sůl
  • 150 g polohrubé mouky

Kuřecí maso se smetanovou omáčkou

  • 400 g kuřecího masa (prsíčka, stehenní řízky)
  • olej
  • 1 cibule
  • 1 červená nebo žlutá paprika
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté papriky
  • 300 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 100 ml smetany na vaření nebo plnotučného mléka
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 svazek jarní cibulky
  • sůl
  • mletý pepř

Jak na to

Nejlépe den dopředu uvařené brambory ve slupce oloupeme a prolisujeme do mísy. Smícháme s vejci a solí a postupně přidáváme tolik mouky, aby nám vzniklo hustější bramborové těstíčko. Připravené těsto protlačíme například přes síto na halušky do hrnce s osolenou vařící vodou. Když bramborové špecle vyplavou na hladinu, necháme je ještě cca 1 – 2 minuty a pak je z hladiny sebereme například děrovanou naběračkou. Špecle vložíme do studené vody a pak je po vychladnutí scedíme.

Opláchnuté a osušené kuřecí maso nakrájíme na menší kostičky nebo nudličky a opečeme zprudka na pánvi na troše oleje. Když ze všech stran zbělá, dáme stranou do nějaké mísy a osolíme.

Na pánvi s výpekem krátce orestujeme drobně nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou papriku. Pak přisypeme mouku smíchanou s mletou paprikou a dobře mícháme. Po chvíli, když je mouka dobře rozmíchaná, přilijeme kuřecí vývar nebo případně vodu, dobře vše promícháme a přivedeme k varu. Následně přilijeme smíchané smetany a chvíli provaříme. Nakonec vzniklou omáčku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem, přidáme kuřecí maso, stáhneme trochu plamen a pozvolna vaříme cca 10 minut. Na závěr vmícháme nakrájenou jarní cibulku, podle chuti dosolíme a dopepříme.

Než se omáčka s kuřecím masem dovaří, bramborové špecle ohřejeme v páře na párovníčku a můžeme podávat zalité omáčkou s kousky kuřecího.