Snadný a vydatný pokrm. Bramborový guláš je v podstatě téměř totožný s buřtgulášem. Čím lepší uzeninu ale použijete, tím bude samozřejmě výsledek lepší.


Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 12 středně velkých brambor (cca 750 g, varný typ B nebo C)
  • 300 g dobré uzeniny
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sádla nebo olej
  • 2 lžíce mleté sladké papriky (můžeme přidat i pálivou)
  • 1/2 lžička mletého kmínu
  • cca 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 lžíce mouky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Jak na to

Očištěné a opláchnuté brambory nakrájíme na kostky libovolné velikosti a dáme si je stranou. Stejně tak si nakrájíme uzeninu podle svého výběru. Čím kvalitnější, tím samozřejmě lepší.

Nakrájíme si na kostičky cibuli a na sádle nebo oleji ji zpěníme tak, aby zesklovatěla. Jak se tak stane, přidáme nakrájenou uzeninu a společně zlehka opečeme. Po chvíli zasypeme mletou sladkou paprikou a drceným kmínem.

vše promícháme, dáme do hrnce brambory, osolíme a zalijeme vodou, nebo zeleninovým vývarem tak, aby byly brambory ve vodě. Pod pokličkou povaříme cca 15 minut.

Pokud je guláš příliš řídký, můžeme ho zahustit 2 lžícemi mouky rozmíchané ve vodě a chvíli ještě povařit. Podle mě lepší varianta je, když trochu brambor rozmačkáme.

Bramborový guláš dosolíme a dopepříme. Přidáme majoránku, kterou nezapomeneme rozvonět alespoň rozetřením mezi prsty. Podle chuti můžeme přidat prolisovaný česnek.

Bramborový guláš
Odkazy
Štítky:            

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *