Bramborový knedlík

Bez tohoto knedlíku jsou některá jídla nemyslitelná. Třeba takový moravský vrabec, nebo výpečky z vepřové plece. Udělejte si domácí bramborový knedlík.


Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 6


Ingredience na bramborový knedlík

  • 1 kg brambor (varný typ C)
  • 2 vejce
  • 300 g hrubé mouky
  • 100 g dětské krupice
  • sůl

Jak na to

Nejlépe den dopředu si uvaříme brambory ve slupce. Vychladlé a oloupané brambory prolisujeme nebo najemno nastrouháme, přidáme k nim vejce, sůl, prosetou mouku a dětskou krupici. Vše rychle a důkladně vypracujeme na pevné, tužší těsto.

Připravené těsto si rozdělíme na 2 až 4 stejné díly (počet určí délku knedlíku, takže přizpůsobíme minimálně velikosti hrnce) a vyválíme z nich válečky o průměru cca 5 – 6 cm, které hned dáme do osolené vařící vody. Po chvíli je například vařečkou lehce nadzvedneme ode dna, aby se k němu nepřichytily. Bramborové knedlíky vaříme 20 minut a v polovině šišky obrátíme, tzn. otočíme ponořenou stranou nahoru.

Uvařené bramborové knedlíky vytáhneme, dáme stranou například na talíř a necháme chvíli oschnout a ztuhnout. Následně nakrájíme a můžeme podávat třeba s moravským vrabcem a dušeným kysaným zelím.