Bramborový salát

Bramborový salát
Bramborový salát

Výborný salát i příloha. Recept na můj oblíbený bramborový salát, který dělám jak na Vánoce, tak i přes rok. Zkuste třeba karbanátky s bramborovým salátem.


Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na bramborový salát

  • 600 g brambor (varný typ A, A-B)
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 3 vejce
  • 3 lžíce domácí majonézy
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 cibule
  • 4 kyselé okurky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • lák z okurek (k dochucení)

Jak na to

Opláchnuté brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě i s kořenovou zeleninou doměkka. Uvaříme si také vejce na tvrdo (8 minut ve vařící vodě). Uvařené a oloupané brambory, kořenovou zeleninu i zchládlá vejce si nakrájíme na menší rovnoměrné kostičky (brambory můžeme protlačit přes sítko/mřížku). Přidáme nejlépe domácí majonézu, plnotučnou hořčici, nadrobno nasekanou cibuli a na kostičky nakrájené kyselé okurky. Podle chuti osolíme a opepříme.

Bramborový salát zlehka promícháme v prostorné míse směrem odspodu nahoru tak, aby se brambory zbytečně moc nedeformovaly a salát byl křehký a ne bramborová hrouda. Po důkladném promíchání a dochucení (můžeme přilít lák z okurek) necháme bramborový salát v odležet v chladu nejlépe do druhého dne, případně od ráda do večera.

S bramborovým salátem se můžou podávat řízky, (nejen vánoční) kapr, karbanátky a nebo si ho dát jen tak samotný.