Bretaňské fazole

Známý způsob, jak si z fazolí udělat dobrou a vydatnou večeři. Bretaňské fazole jsem už dlouho neměla a fakt jsem si na nich pochutnala. Podáváme s párkem.


Potřebný čas: 10 minut
Počet porcí: -


Ingredience na bretaňské fazole

  • 400 g bílých fazolí
  • 1 plátek másla
  • 1/2 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 80 g rajčatového protlaku (1 malá plechovka) nebo kečupu (nejlépe domácího)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Jak na to

Přebrané a propláchnuté bílé fazole, den předem namočené ve vodě uvaříme do měkka – cca 40 minut. Vaříme ve vodě, ve které byly fazole namočeny.

V kastrolku na rozehřátém másle necháme zesklovatět cibulku a zasypeme moukou, kterou opražíme do zlatavé barvy. Přidáme lžičku mleté sladké papriky, promícháme se zlatavou jíškou (nesmí se nám ani mouka, ani paprika připálit), zalijeme hrnkem vody a povaříme do zhoustnutí. Pak přidáme rajčatový protlak a prohřejeme. Omáčka by měla být tak akorát hustá, aby držela na fazolích a netekla.

Uvařené fazole scedíme, přidáme k hotové omáčce, promícháme, přidáme rozmačkaný česnek a podle chuti doladíme octem, cukrem, dosolíme a dopepříme. Necháme chvíli probublat a můžeme podávat.

Bretaňské fazole podáváme obvykle s párkem a čerstvým chlebem. Určitě se neztratí třeba také ztracené vejce.