Carpaccio z červené řepy

Celkově opomíjená a velice zdravá červená řepa na jeden z mnoha způsobů. Zní to exoticky, ale carpaccio z červené řepy je velice snadná a skvělá dobrůtka.


Potřebný čas: 55 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

Základ

  • 600 g červené řepy
  • 500 ml octa
  • 750 ml vody
  • 160 g tmavého třtinového cukru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g balkánského nebo kozího sýru
  • lístky čerstvé máty

Zálivka

  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce tymiánu

Jak na to

Začneme zálivkou. Vinný ocet pomalu rozšleháme s olivovým olejem, přidáme cukr a rozmícháme, aby se rozpustil. Nakonec přisypeme tymián a promícháme.

Červenou řepu, ocet a cukr dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Pak vaříme cca 25 minut do změknutí. Uvařenou řepu vytáhneme, necháme vychladnout a nakrájíme na velmi tenké plátky, které poskládáme na talíř.

Na pánvi si rozpálíme olej a krátce prohřejeme kostičky sýru – cca 2 minuty. Sýr dáme na červenou řepu, přidáme lístky čerstvé máty a zakapeme připraveným tymiánovou zálivkou.