Černý kuba

Houbový, neboli černý kuba je velice oblíbený, nejen vánoční a jihočeský, pokrm z krup a čerstvých, nebo sušených hub. Připravte si tuto tradiční pochoutku.


Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na černého kubu

  • 300 g ječných krup
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 3 hrsti sušených hub
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • sůl

Jak na to

Kroupy si nejprve propláchneme ve studené vodě. Do kastrolu dáme lžíci sádla, rozehřejeme, přidáme kroupy, krátce je v něm promícháme a zalijeme cca 0,7 až 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru. Uvaříme je spíše do poloměkka, než do měkka.

Ve druhém kastrůlku na lžíci sádla zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, předem (přes noc) namočené a pokrájené houby (Vánoční černý kuba s čerstvými houbami je bohužel nemožný), přidáme kmín a asi 10 – 15 minut je podusíme. Stejně tak postupujeme v případě, že máme čerstvé houby.

Uvařené kroupy promícháme s houbami, rozmačkaným česnekem a majoránkou. Není vůbec na škodu, že bude tato směs podezřele řidší – pečením hodně vody zmizí.

Pekáček vymažeme sádlem, nasypeme na něj rovnoměrně kroupy promíchané s ostatními ingrediencemi a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C zhruba na 30 minut, tak, aby měl černý kuba křupavou kůrku.

Podáváme s kyselou okurkou. Kuba má více názvů: Houbový, černý, ale i vánoční kuba.