Chilli con carne

Připravte si doma chilli con carne – chuť amerického Texasu, nebo prostě jen chili – vynikající pikantní pokrm z mletého hovězího masa, chilli a zeleniny.


Potřebný čas: 100 minut
Počet porcí: 6


Ingredience receptu

  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 karotky
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 červené papriky
  • olivový olej
  • 1 vrchovatá čajová lžička chilli
  • 1 vrchovatá čajová lžička drceného kmínu
  • 1 vrchovatá čajová lžička skořice
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 1 plechovka cizrny (400 g)
  • 1 plechovka červených fazolí (400 g)
  • 2 plechovky krájených rajčat (2x 400 g)
  • 500 g mletého masa (hovězí, jehněčí)
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • balzamikový ocet

Jak na to

Cibuli, česnek, karotku a celer nakrájíme na drobno. Česnek můžeme vylisovat. Červenou papriku rozpůlíme, vyčistíme a nakrájíme na hrubší kousky.

Do většího hrnce dáme olivový olej, rozpálíme a ihned přidáme veškerou nakrájenou zeleninu. Promícháme a přidáme chilli, kmín, skořici, čerstvě mletý pepř a sůl.

Tuto zeleninovou směs povaříme při průběžném míchání cca 7 – 8 minut, dokud zelenina nezměkne a nezesklovatí.

Z plechovek cizrny a fazolí slijeme vodu a přidáme k zeleninové směsi. Nakonec přidáme rajčata, lehce promícháme, směs provaříme a přidáme mleté maso, které by nemělo tvořit větší kusy, ale mělo by být hezky rozmělněné.

Přidáme lístky koriandru, balzamikový ocet, sůl, pepř a promícháme. Takto hotovou směs přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni cca hodinu za občasného promíchání a pod ne úplně přiklopenou pokličkou.

Chili con carne podáváme s rýží basmati, nebo třeba dobrým pečivem podle chuti.