Citronový koláč

Lahodný a osvěžující citronový koláč je svou citronovou chutí a vůní naprosto dokonalý. Pokud jste tento koláč ještě neměli, pak recept určitě zkuste.


Potřebný čas: 70 minut
Počet porcí: 12


Ingredience na citronový koláč

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 žloutek
  • 3 polévkové lžíce vody
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Náplň

  • 100 g cukru krupice
  • nastrouhanou kůra ze 3 citrónů
  • šťáva ze 3 citrónů
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 85 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 vejce

Sníh

  • 4 bílky
  • 1 špetka soli
  • 150 g cukru krupice

Jak na to

Nejdříve si připravíme těsto. V kuchyňském robotu nebo v míse ručně zpracujeme prosetou mouku s máslem (nakrájíme na menší kostky), cukrem, žloutkem, vodou a citronovou kůrou dokud se směs nespojí. Připravíme si formu na koláč o průměru 26 – 28 cm a promažeme máslem. Těsto rozvalíme na válu o velikosti koláčové formy + na okraje a vmáčkneme do formy. Takto připravené dáme na 20 – 30 minut do ledničky.

Troubu předehřejeme na 160 °C, dno těsta propícháme pečlivě vidličkou a dáme péct na 10 – 15 minut lehce dozlatova.

Zatím si připravíme citronovou náplň. V kastrole na mírném ohni smícháme cukr s citronovou kůrou a postupně přiléváme citronovou šťávu. Pomerančovou šťávu smícháme s vodou (vodu doplníme do objemu 200 ml), přilijeme do kastrolu a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Jakmile začne omáčka vařit, odstavíme z plotny a vmícháme na kostky nakrájené máslo, které necháme rozpustit. Poté vmícháme lehce rozšlehané žloutky a jedno celé vejce, promícháme a opět vrátíme zpět na mírný oheň. Za stálého míchání ještě ohříváme několik dalších minut, dokud směs nezhoustne. Ale opatrně, nevaříme, ať se směs nesrazí. Tuto směs nalijeme na předpečené těsto a vrátíme zpět do trouby. Pečeme asi 20 minut.

Mezitím si ušleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli, poté postupně vmícháme cukr. Vytáhneme z trouby koláč, na který ozdobně navrstvíme sníh a dáme dopéct lehce dorůžova.

Citronový koláč necháme alespoň 2 hodiny vychladnout, než budeme krájet a podávat.