Cizrnová pomazánka

Nejen vynikající, ale také zdravá cizrnová pomazánka, kterou když jednou vyzkoušíte, budete sem tam určitě dělat. S čerstvým chlebem nemá chybu, zkuste ji.


Potřebný čas: 75 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na cizrnovou pomazánku

  • 500 g cizrny
  • 2 cibule
  • 125 g másla
  • citrónová šťáva (z citronu)
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 – 4 stroužky česneku (podle chuti)
  • jarní cibulka

Jak na to

Cizrnu propláchneme vodou a namočíme nejlépe přes noc. Pokud přes den, pak během namáčení můžeme 2x vyměnit vodu.

Scezenou cizrnu dáme do tlakového hrnce a zalijeme vodou tak, aby hladina byla pár cm nad cizrnou (cca 5 cm). Vaříme zhruba 30 až 45 minut.

Uvařenou cizrnu scedíme, necháme zchladnout a pak vychladit v ledničce. Potom si lehce dozlatova osmahneme nakrájenou cibulku na kostičky a vmícháme ji do cizrny.

Přidáme měkké máslo, pár kapek šťávy z poloviny citronu a trochu olivového oleje. Osolíme, opepříme a přidáme rozmačkaný česnek.

Vše rozmixujeme a na závěr přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a zlehka promícháme.