Čokoládová pěna

Čokoládová pěna (ve francouzském originále „Mousse au chocolat“) je jedním z nejpopulárnějších francouzských čokoládových dezertů. Je jemný a nadýchaný.


Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: -


Ingredience na čokoládovou pěnu

  • 200 g čokolády (70% kakaa)
  • 2 lžíce másla
  • 4 vejce
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 špetka soli

Jak na to

Hořkou čokoládu rozlámeme na menší kousky a s máslem dáme do kovové mísy, kterou dáme do hrnce s horkou vodní lázní, ve které necháme pomalu za občasného zamíchání rozpustit.

Z oddělených bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Smetanu a moučkový cukr ušleháme do tuha.

Rozpuštěnou čokoládu smícháme se žloutkovou pěnou a pak vmícháme smetanu a sníh z bílků. Vše důkladně promícháme.

Hotové mousse au chocolat dáme do menších misek nebo pohárků vypláchnutých studenou vodou. Dáme do chladu a necháme alespoň 2 – 3 hodiny ztuhnout.