Cuketová buchta

Z cukety se dá udělat snad cokoliv. Další dobrůtkou je skvělá cuketová buchta, kterou zvládne každý a navíc ji můžete vylepšit podle chuti nějakou polevou.


Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: -


Ingredience receptu

  • 400 g nahrubo nastrouhané cukety
  • 3 vejce
  • 100 ml oleje
  • 120 g moučkového cukru (případně třtinový)
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • citrónová kůra
  • 100 ml mléka

Jak na to

Oloupeme a vyčistíme cuketu, kterou nastrouháme a vymačkáme z ní pryč vodu. Utřeme oddělené žloutky s olejem a cukrem a cuketu zlehka vmícháme. Potom přidáme prosítou polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůrou, případně i s nastrouhaným kokosem podle chuti. Přidáme mléko a nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

Cuketovou buchtu pečeme na vymazaném a vysypaném plechu (můžeme vysypat kokosem) nebo na pečícím papíře v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 – 45 minut (dozlatova). Průběžně zkusíme špejlí.

Pokud až do teď jste odolali kokosu, můžete zchládlou buchtu namazat marmeládou a posypat kokosem, případně pokud kokos opět vynecháte, tak udělat citrónovou polevu.