Domácí ajvar

Ajvar je čalamáda, připravená z lilků, červených paprik, česneku a chilli. Ajvar pochází ze srbské kuchyně, a je známý také pod názvem „srbský salát“.


Potřebný čas: cca 2 hodiny
Počet porcí: cca 8 malých sklenic


Ingredience na ajvar

  • 2 střední lilky
  • 10 velkých červených paprik
  • 2 velké cibule
  • 2 chilli papričky nebo 2 lžíce chilli omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 220 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml bílého vinného octa

Jak na to

Na plech si rozložíme lilky, papriky, oloupanou cibuli a pečeme cca 30 minut na 200 °C. Vytáhneme z trouby a papriku s lilkem dáme do hrnce, který zakryjeme a necháme zapařit. Papriky i lilek oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce.

Přidáme nakrájenou cibuli, nadrobno nasekané chilli papričky nebo omáčku, utřený česnek, trošku soli, pepře, olej a ocet. Olej a především ocet přidáváme během vaření postupně a ochutnáváme.

Vše rozmixujte ponorným mixérem do hladka a za častého míchání vaříme zhruba hodinu.

Zatím si připravíme menší sklenice. Vypláchneme je teplou vodou a dáme do vyhřáté trouby na 70 °C zhruba na půl hodiny.

Uvařeným ajvarem naplníme horké sklenice a dáme je do trouby na 170 °C na pár minut, aby se vršek trochu upekl. Než se tak stane, rozehřejeme si olej. Domácí ajvar vytáhneme z trouby a vršek každé sklenice zalijeme trochou oleje a hned zavíčkujeme předem vyvařenými víčky.