Domácí hamburgerové housky

Domácí hamburgerové housky
Domácí hamburgerové housky

Domácí hamburger bez kompromisů vyžaduje také domácí hamburgerové housky. Stojí opravdu za to a zvládne je každý.


Potřebný čas: 120 minut
Počet porcí: podle velikosti housek


Ingredience receptu

  • 240 ml mléka
  • 35 g droždí
  • 1,5 – 2 lžíce cukru
  • 550 g polohrubé mouky
  • 6 lžic másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce na potření
  • sezamová semínka na posypání

Jak na to

Do misky si připravíme kvásek – droždí rozmícháme s cukrem a přilijeme půlku vlažného mléka, rozmícháme a dáme na teplé místo cca na 10 – 15 minut.

Mouku smícháme se solí, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, zbytek cukru a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, zasypeme moukou a necháme na teplém místě přibližně 1 hodinu kynout.

Pak z těsta vytvoříme placaté bochánky zvolené velikosti (můžeme z těsta udělat také housky na hot dog), dáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 15 minut kynout.

Nakynuté bochánky potřeme rozšlehaným vajíček s trochou mléka, posypeme sezamovými semínky a pečeme při 180 °C cca 15 minut.

Hamburgerové housky můžete, jako já, udělat i v remosce.