Domácí jogurt

Není nad poctivou domácí výrobu a jinak tomu není ani u jogurtu. Proč si neudělat také skvělý domácí jogurt, když je to tak snadné a výsledek stojí za to?


Potřebný čas:10 minut + 12 hodin odležení a chlazení
Počet porcí: 1 l jogurtu


Ingredience na domácí jogurt

  • 1 l plnotučného čerstvého mléka (trvanlivé mléko není nejlepší)
  • 3 polévkové lžíce kvalitního bílého jogurtu (nejlépe Hollandia)

Jak na to

Připravíme si sterilovanou (vyvařenou) uzavíratelnou sklenici nebo nádobku, do kterého budeme jogurt dělat.

Jogurt si ohřejeme zhruba na 40 °C. V připravené sklenici či nádobě smícháme mléko s jogurtem, až se jogurt zcela rozpustí. Sklenici uzavřeme, zabalíme do ručníku, pak do deky a dáme na teplé místo, např. do peřin (dáme na takové místo, abychom s jogurtem nehýbali).

Necháme v teple přes noc, cca 12 hodin. Následně dáme jogurt vychladit do ledničky a můžeme jíst. Můžeme si odebrat 3 polévkové lžíce jogurtu pro další přípravu domácího jogurtu.

Více o zdraví se zaručeně dozvíte na tajemstvizdravi.cz