Domácí kečup

Samozřejmě, že na poctivý domácí kečup bez zbytečné chemie a z čerstvých, nejlépe vlastních rajčat ze zahrádky, žádný jiný kečup nemá. Tak do toho!


Potřebný čas: 2,5 hodiny + sterilování 30 minut
Počet porcí: cca 1,5 l kečupu = počet sklenic podle velikosti


Ingredience na domácí kečup

  • 3 kg rajčat
  • 4 větší jablka
  • 4 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce soli
  • 150 g cukru
  • 200 ml 8% octa
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky nebo chilli (nemusí být)
  • 4 – 5 hřebíčků
  • 6 kuliček nového koření

Jak na to

Opláchnutá rajčata nakrájíme na čtvrtiny, opláchnutá jablka okrouháme a vykrojíme jádřince, oloupeme cibuli a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do velkého hrnce, podlijeme cca hrnkem vody a přidáme všechny ostatní ingredience. Koření, které není mleté, můžeme dát do pytlíčku.

Za občasného promíchání vaříme na mírnějším plameni zhruba 1,5 hodiny pod pokličkou. Pak směs rozmixujeme tyčovým mixérem a vaříme 1/2 hodiny bez pokličky. Občas promícháme, aby se rajčatová směs nepřichytla. Objem směsi by se měl zmenšit minimálně o 1/4 (vyvaření vody). Nakonec ještě ponorným mixérem důkladně rozmixujeme a rajčatovou směs přes jemný cedník propasírujeme.

Pomocí trychtýře nebo uříznuté PET lahve s hrdlem plníme domácí kečup do předem připravených, horkou vodou vypláchnutých a na 70 °C 30 minut vypečených lahví či sklenic a uzavíráme předem vyvařenými víčky. Otočíme víčkem dolů. Pro jistotu, chceme-li skladovat déle, je možné sterilovat při 90 °C cca 30 minut.