Domácí koblihy

Usmažte si sami vynikající domácí koblihy s marmeládou podle své vlastní chuti. Není na tom nic těžkého a podle tohoto receptu uděláte s koblihami parádu.


Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: -


Ingredience na domácí koblihy

  • 30 g droždí
  • 1 lžička cukru moučka / krupice
  • 50 g másla
  • 40 g cukru moučka
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 lžíce rumu
  • 250 ml mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • marmeláda podle chuti

Jak na to

Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky (z uvedených 500 g) a promícháme. Kvásek zakryjeme utěrkou a necháme 10 – 15 minut vzejít.

Měkké máslo utřeme dohromady s cukrem do pěny. Pak vmícháme žloutky, vanilkový cukr, šťávu z citronu a rum.

Do připravené hmoty ze žloutků přidáme kvásek, prosetou mouku se solí a vlažné mléko. Vypracované těsto, ne příliš tuhé, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout.

Po vykynutí dáme těsto na pomoučený vál a vyválíme placku o tloušťce cca 1 cm. Naznačíme si cca polovinu této placky a na jedné polovině si buď tvořítkem, nebo hrnkem naznačíme kolečka. Do jejich středu dáme marmeládu. Druhou polovinu těsta přiklopíme první polovinou a kolem vyvýšených míst těsto přitiskneme prsty, aby se spojilo. Následně vykrojíme koblihy tak, aby vždy tvořítko nebo hrnek mělo vyvýšené místo s marmeládou na svém středu. Připravené koblihy necháme cca 20 minut vykynout.

V dostatečném množství rozehřátého oleje smažíme koblihy, tak aby plavaly, pod pokličkou. Následně je otočíme a smažíme dozlatova bez pokličky. Usmažené koblihy necháme okapat na sítu, nebo je skládáme na plech vyložený ubrousky. Podle chuti je posypeme moučkovým, nebo vanilkovým cukrem.