Domácí kysané zelí do sklenic

Připravte si skvělé domácí kysané zelí do sklenic, které obsahuje spoustu vitamínů a bude se vám hodit také při vaření mnoha dobrých jídel. Ověřený recept.


Potřebný čas: 50 minut + kvašení
Počet porcí: -


Ingredience na kysané zelí

  • hlávkové zelí, 1 hlávka = cca 2 sklenice
  • sůl – 20 gramů / kilo zelí
  • celý kmín

Jak na to

Potřebujeme 0,7 l sklenice s víčky Omnia a uzavírací hlavu.

Hlávkové zelí opláchneme, vykrojíme košťál, rozčtvrtíme a nakrouháme, nakrájíme, nebo nastrouháme.

Nakrouhané zelí dáme do větší nádoby a prosolíme podle poměru 20 gramů soli na kilo zelí. Do zelí přidáme také trochu celého kmínu. Vše promícháme, pomačkáme a necháme cca 3 hodiny stát – zelí pustí vodu.

Připravíme si čisté a suché sklenice a můžeme plnit. Zelí bereme do hrsti, vymáčkneme a pěchujeme do sklenic. Čím více bude zelí ve sklenici natěsno, tím lépe. Plníme tak, aby zbyly alespoň cca 2 cm volného místa po okraj sklenice. Naplněné sklenice zavíčkujeme a naskládáme na nějaký plech, který zachytí případně unikající šťávu. Skladujeme při pokojové teplotě a ve tmě.

Takto uskladněné zelí necháme kvasit do té doby, dokud budou víčka vypouklá – trvá to cca 7 – 14 dnů. Následně zelí uskladníme v chladničce a můžeme konzumovat a používat v receptech s kysaným zelím.