Domácí lučina

Vynikající domácí lučina je chuťově stejně dobrá, jako ta kupovaná a navíc je čerstvá. Udělejte si domácí lučinu dochucenou podle sebe. Je to snadný recept.


Potřebný čas: 15 minut
Počet porcí: -


Ingredience receptu

  • 400 g bílého jogurtu (Hollandia, 2 kelímky)
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 lžička soli

Jak na to

V misce důkladně promícháme bílý jogurt, smetanu a sůl (podle chuti a fantazie můžete udělat jakkoliv „kořeněnou“ variantu). Následně je potřeba nechat odkapat syrovátka. Čím kvalitnější bílý jogurt použijeme, tím lépe pro nás. Mně se osvědčil bílý selský jogurt Hollandia.

Připravíme si nějakou hlubší mísu/hrnec, cedník a starou látkovou utěrku, nebo třeba kapesník (látka by měla být tenká a propustná). Cedník dáme na mísu a vyložíme ho připravenou čistou látkou. Promíchanou směs vylijeme dovnitř, přesahující látkou zabalíme a přes noc (cca 12 hodin) necháme hezky odkapat syrovátku. Pro hustější konzistenci je možné směs vhodně zatížit.

Hotovou domácí lučinu dáme v uzavíratelné misce nebo krabičce do chladničky.

Podle chuti je možné připravit lučinu třeba s rozmačkaným česnekem, nebo bylinkami. Je to skvělý základ pro spoustu dalších variant.