Domácí majonéza

Samozřejmě už jen kvůli své čerstvosti je domácí majonéza lepší, než ta kupovaná a zvládne ji každý. Zkuste recept na majonézu podle Zdeňka Pohlreicha.


Potřebný čas: 10 minut
Počet porcí: -


Ingredience receptu

  • 2 žloutky z čerstvých vajec
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého bílého pepře
  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 2 lžičky citrónové šťávy

Jak na to

Tento recept by měl byt od samotného Zdeňka Pohlreicha, takže je vyloučeno, že by nefungoval ;) . Jde ale především o techniku a praxi. Všechny ingredience by měli mít pokojovou teplotu a základem je jednoduše žloutek a olej.

Žloutky, dijonskou hořčici a ocet dáme do větší mísy, přidáme špetku soli, bílého čerstvě mletého pepře a metlou směs pomalu šleháme.

Při neustálém šlehání pomalu přidáváme olej. Zpočátku opatrně po kapkách (velké kapky). Jak směs zhoustne, můžeme olej přidávat tenkým pramínkem, dokud ho nepřidáme všechen.

Na závěr přimícháme čerstvě vymáčknutou citrónovou šťávu.

Užitečný návod včetně videa, jak na klasickou majonézu, naleznete zde. Domácí majonéza lze udělat také za 5 sekund.