Dršťková polévka z hlívy ústřičné

O tom, že je hlíva ústřičná zdravá, není pochyb. Avšak o tom, že tato dršťková polévka z hlívy ústřičné je skutečně dršťková… Bez ohledu na to je skvělá!


Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 400 – 500 g hlívy ústřičné
  • 1 lžíce sádla
  • 1 – 2 lžíce Hery nebo oleje
  • 1 l masového vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce červené mleté papriky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička majoránky
  • 3 stroužky česneku

Jak na to

Hlívu ústřičnou si očistíme a nakrájíme na tenčí proužky.

V hrnci si rozpálíme lžíci sádla a zhruba 5 – 7 minut hlívu restujeme. Následně ji zalijeme masovým vývarem a povaříme 10 – 12 minut.

V pánvi si zatím rozpálíme 2 lžíce Hery nebo oleje a osmahnutím hladké mouky připravíme světlou jíšku. Přisypeme k ní mletou červenou papriku a za stálého míchání ji krátce (nesmí nám zhořknout) orestujeme. Podle chuti můžeme přidat i pálivou červenou papriku.

Připravenou jíšku s červenou paprikou přidáme do hrnce, rozmícháme, dochutíme solí, pepřem, majoránkou a rozmačkaným česnekem.

Nakonec falešnou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné ještě alespoň 10 – 15 minut povaříme.