Dušená mrkev

Prostě klasika. Mrkev je velice zdravá, a když ji připravíte podle svých chutí, tak i výborná. Běžně se dělá dušená mrkev s vepřovým masem a bramborami.


Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 2 – 4


Ingredience na dušenou mrkev

  • 500 g čerstvé mrkve
  • 50 g másla
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 250 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžíce hladké mouky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl

Jak na to

Očištěnou a opláchnutou mrkev nakrájíme na kolečka a na másle ji orestujeme. Po chvíli přidáme lžíci cukru a za stálého míchání necháme lehce zkaramelizovat. Cukrem ale můžeme dochutit až na závěr. Mně přišlo chuťově o něco lepší nechat cukr v této fázi trochu zkaramelizovat.

Zalijeme mrkev vývarem a pod poklicí podusíme zhruba 15 minut.

Při dušení podle potřeby přiléváme vývar nebo vodu, aby se mrkev nepřipálila. Poloměkkou mrkev (na skus, ale záleží, jak vám chutná) zaprášíme lžící hladké mouky a chvíli provaříme. Nakonec dochutíme šťávou z citronu a případně cukrem.