U některých hlavních jídel prostě nesmí dušené kysané zelí chybět. Nebo si snad dokážete představit pečenou kachnu nebo vepřové výpečky bez dušeného zelí?


Potřebný čas: 25 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na dušené kysané zelí

  • 600 g kysaného zelí
  • 1 střední brambora
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • sůl
  • celý kmín
  • cukr moučka / krupice

Jak na to

Kysané zelí, ať už domácí nebo kupované propláchneme ve vodě. Pokud ale preferujeme vitamíny a kyselou chuť, pak neproplachuje. Zelí v kastrolu zalijeme trochou vody (1/2 hrnku), osolíme, okmínujeme a dáme vařit.

Bramboru si oškrábeme, opláchneme a nastrouháme na jemném struhadle. Následně promícháme s moukou. Pokud by byla hmota příliš hustá, zředíme trochou vody. Přidáme ke skoro měkkému zelí a povaříme, aby se brambora hezky zavařila a zelí zahustila.

Další možností je bramboru vynechat, orestovat do růžova cibulku na troše oleje nebo sádla, zaprášit lžící mouky a vmíchat do kysaného zelí.

Podle chuti zelí osolíme, přidáme trochu cukru a nakonec vmícháme cibulku, kterou si na pánvi s trochou oleje nebo sádla osmahneme dorůžova, pokud jsme již nevyužili zahuštění s cibulkou. Chvilku provaříme a můžeme podávat.

Je dobré si uvědomit, že proces zahušťování zelí můžeme klidně vynechat! Není to žádná povinnost. A jinak je na nás, zda-li zahustíme pouze bramborou, bramborou s moukou, nebo jen moukou.

Dušené kysané zelí
Odkazy
Štítky:            

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *