Fazolová polévka

Vzhledem k tomu, že fazole jsou cenným zdrojem bílkovin, měli bychom je jíst častěji. Třeba taková fazolová polévka je skvělý způsob, jak si fazole dopřát.


Potřebný čas: 75 minut
Počet porcí: 8 – 10


Ingredience na fazolovou polévku

  • 250 g suchých červených fazolí
  • 4 mrkve
  • 2 petržele s natí
  • 1 pórek
  • majoránka
  • 4 – 6 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 l vody
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 lžičky mleté sladké papriky
  • sůl
  • 3 stroužky česneku

Jak na to

Fazole přes noc namočíme do většího množství studené vody. Druhý den fazole propláchneme, dáme do čisté vody a vaříme cca 30 minut doměkka.

Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kolečka. Odkrojenou petrželovou nať nasekáme. Pórek nebo jeho část nakrájíme na menší kousky. Všechnu zeleninu dáme do hrnce, přidáme majoránku, kuličky pepře a kmín. Vše zalijeme cca 2 litry vody a zeleninu uvaříme doměkka.

Na pánvi si zatím rozpustíme máslo, zasypeme hladkou moukou a usmažíme si zlatavou jíšku, do které přimícháme mletou sladkou papriku a jen chvíli prohřejeme, aby hezky pustila chuť – nesmí se připálit!

Fazole scedíme a přidáme je do hrnce k zelenině uvařené doměkka. Zamícháme a přidáme připravenou jíšku, kterou ve fazolové polévce důkladně rozmícháme a krátce na mírném plameni prohřejeme i s přidaným prolisovaným česnekem. Podle chuti ještě dosolíme.

Fazolová polévka je výborná s čerstvým kvalitním chlebem.