Frankfurtská polévka

Jedna z polévek, která si zaslouží pozornost a stojí rozhodně za to. Frankfurtská polévka je jedna z mých nejoblíbenějších. Zkuste tuto frankfurtskou také.


Potřebný čas: 75 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 1 – 2 lžíce sádla
  • 1 střední cibule
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • mletá pálivá paprika podle chuti
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 – 3 brambory
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • 4 vídeňské nebo frankfurtské párky
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • 50 – 75 ml mléka

Jak na to

Na rozehřátém sádle necháme dozlatova osmažit najemno pokrájenou cibulku. Stáhneme plamen nebo na chvíli odstavíme a přidáme mletou sladkou papriku v kombinaci s pálivou podle chuti. Přidáme kmín a necháme krátce rozvonět. Nakonec zasypeme hladkou mouku, kterou krátce osmahneme a hotovou jíšku zalijeme nejlépe domácím hovězím vývarem.

Polévku vaříme mírným varem, dokud se cibule nerozvaří a neprovaří mouka. Je to zhruba 40 minut. Následně přidáme brambory pokrájené na kostky a dosolíme. Když začínají být brambory měkké, přidáme do polévky na kolečka nakrájené párky, utřený česnek a trochu rozmělněnou majoránkou, aby se hezky rozvoněla. Chvíli povaříme a hlídáme, aby se brambory nerozvařily. Na závěr přimícháme mléko pro zjemnění.