Gratinované brambory

Gratinované brambory v remosce
Gratinované brambory v remosce

Gratinované brambory se dají jíst samotné, ale můžete je samozřejmě podávat také jako vynikající přílohu. Připravte si něco s gratinovanými bramborami.


Potřebný čas: 80 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 1 kg brambor
  • 400 ml smetany na vaření
  • 1 vejce
  • 250 g ementálu
  • 1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 5 stroužků česneku
  • plátky másla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Jak na to

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Dáme je do větší mísy, ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a prolisovaným česnekem. Důkladně promícháme. Pokud je budete dělat v troubě, tak ji předehřejeme na 200°C. Já jsem gratinované brambory udělala v remosce.

Do jiné misky nalijeme smetanu, přidáme vejce a ručně prošleháme. Sýr nahrubo nastrouháme. Zapékací formu nebo remosku promažeme máslem. Plátky brambor do ni úhledně naskládáme. Každou vrstvu zasypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme prošlehanou směsí. Poslední vrstvu zakončíme bramborami a obložíme ji plátky másla.
Pečeme dozlatova asi 50 minut.