Grilovaná cuketa

Grilovaná cuketa je sezónní záležitostí, takže neváhejte, využijte sklizně z vlastní zahrádky a ugrilujte si nejlépe venku tuto dobrotu. Nic na tom není.


Potřebný čas: 20 minut + hodina na odležení
Počet porcí: 4 – 6


Ingredience na grilovanou cuketu

  • 12 baby cuket (pokud je neseženeme, použijeme klasické, které přepůlíme)
  • 4 stroužky česneku
  • 60 ml řepkového oleje
  • 30 ml balzamikového octa
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • nastrouhaný parmezán podle chuti

Jak na to

Cukety omyjeme a odstraníme stopky. Pokud máme baby cukety, podélně je rozkrojíme. Pokud použijeme klasické cukety, tak každou část rozkrojíme podélně na 3 – 4 plátky – podle velikosti cukety.

V misce promícháme prolisovaný česnek, olej, ocet, pepř a sůl. Marinádu nalijeme do velkého uzavíratelného sáčku, ještě jednou řádně protřepeme, vložíme do ní nakrájené cukety a opět protřepeme, aby se marináda dostala všude. Cukety i s marinádou v sáčku odložíme do ledničky asi na jednu hodinu.

Rozpálíme si grilovací pánev a potřeme trochou řepkového oleje. Z marinády vyndáme cukety (zbylou marinádu si odložíme stranou) a v jedné vrstvě grilujeme cukety z obou stran do zlatova, cca 2 – 3 minuty.

Hotové grilované cukety ještě potřeme marinádou a posypeme nastrouhaným parmezánem podle chuti. Cukety můžeme pochopitelně grilovat také na venkovním grilu.