Guláš z hlívy ústřičné

Nemusíte být doslova nadšenci do houbových pokrmů, přesto je guláš z hlívy ústřičné delikatesa, která mnohdy padne do oka i těm, kdo houby zrovna nemusí.


Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4 – 6


Ingredience na guláš z hlívy

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce oleje nebo plátek másla
  • 2 cibule
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • chilli koření (nebo mletá pálivá paprika)
  • 1 l vývaru
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce hladké mouky

Jak na to

Na rozehřátém oleji orestujeme cibulku dozlatova, přidáme mletou sladkou papriku, případně i pálivou nebo chilli, krátce zamícháme, přidáme hlívu ústřičnou nakrájenou na nudličky či kousky podle našich preferencí a ihned zalijeme vývarem.

Vaříme zhruba 15 – 20 minut tak, aby hlíva změkla. Podle chuti přidáme promnutou majoránkou, prolisovaný nebo nasekaný česnek, sůl a čerstvě mletý pepř.

Guláš z hlívy ústřičné můžete zahustit cca lžící hladké mouky rozmíchané ve studené vodě.