Halušky s brynzou

Halušky s brynzou
Halušky s brynzou

Za skvělými haluškami nemusíte jen na Slovensko. Vynikající halušky s brynzou si můžete udělat i vy sami doma. Na kvalitě brynzy a špeku rozhodně nešetřete.


Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 2 – 4


Ingredience receptu

  • 300 g dobrého špeku
  • 600 brambor (varný typ C)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce (nemusí být)
  • sůl
  • 250 g čerstvé brynzy

Jak na to

Nejdříve si dáme na hlubší pánvi vyškvařit špek, který by měl být co nejvíce prorostlý masem. Nakrájet jej můžete na menší kostičky, ale mně se nejvíc osvědčily tenké kousky o velikosti půlky malíčku.

Oškrábeme si brambory a nastrouháme je do mísy najemno. Po chvíli z nich slijeme všechnu přebytečnou vodu – můžeme jim také trochu pomoci „vymáčknutím“. K takto připraveným bramborám dáme mouku, sůl a jedno čerstvé vejce. Vypracujte těsto na halušky, které má být tak akorát, tedy ani tuhé, ani řídké a musí držet pohromadě, aby šlo dobře protlačit přes síto (haluškovník, haluškár) a hezky se vytvořily noky.

V dostatečně velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Ztlumíme plamen a přes haluškové síto protláčíme haluškové těsto. Halušky vaříme cca 8 – 10 minut – dokud nám nevyplavou na hladinu, ze které je posbíráme nebo scedíme.

Horké halušky promícháme s brynzou tak, aby byly hezky obalené a ulepené. Halušky s brynzou podáváme s vyškvařeným špekem, který jsme si předem připravili.