Houbové rizoto

Připravte si rychlou a dobrou večeři například po úspěšném houbaření. Není nad houbové rizoto z čerstvých hub, ale ani ze sušených není vůbec špatné.


Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na houbové rizoto

  • 1 hrst sušených hub (případně 2 hrsti čerstvých – lišky, hříbky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g rýže (Vialone Nano, Carnaroli, Arborio)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 1 plátek másla
  • 75 g parmezánu

Jak na to

Sušené houby (pokud nemáme čerstvé) namočíme minimálně na hodinu, nejlépe však na noc do vody. Pokud máme čerstvé houby, očistíme je a nakrájíme na menší kousky.

V hlubší pánvi na olivovém oleji a mírném plameni osmažíme na drobno nakrájenou cibulku, abys zesklovatěla a česnek. Přidáme připravené houby. Pokud používáme čerstvé, cca 2 minuty je s cibulkou orestujeme, přidáme trochu vody (cca lžíci) a ještě 5 minut je dusíme. Sušené houby opražíme cca 2 minuty.

Přidáme rýži, kterou však neproplachujeme a cca 2 minuty ji zlehka opražíme. Pak přilijeme trochu vývaru a za průběžného přilívání (přilíváme cca po 1/5 l, tedy 200 ml od oka) vaříme cca 20 minut.

Hotové houbové rizoto dochutíme pepřem a solí, odstavíme a vmícháme plátek másla a parmezán, případně parmezánem také posypeme.