Hovězí po burgundsku

Tradiční jídlo francouzské kuchyně z hovězího masa, které se připravuje dlouhým dušením. Hovězí po burgundsku (Boeuf bourguignon) si rozhodně udělejte.


Potřebný čas: 120 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na hovězí po burgundsku

  • 600 g hovězího zadního
  • 6 cibulí
  • 3 mrkve
  • 200 g špeku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 400 ml červeného vína (ideálně burgundské, červené Pinot Noir nebo Gamay)
  • 1 l hovězího vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 3 bobkové listy
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru krupice

Jak na to

Zadní hovězí maso očistíme a nakrájíme na kostky. 2 cibule nakrájíme nahrubo, mrkev na půlměsíčky a špek na malé kostičky. Na hlubší rozpálené pánvi necháme kostičky špeku pustit tuk, přidáme trochu olivového oleje a opečeme maso. Jakmile ztratí přebytečnou vodu, mělo by být opečené dozlatova.

K opečenému hovězímu masu přidáme nakrájenou mrkev, nahrubo nakrájenou cibuli a restujte 5 – 7 minut. Přidáme rajčatové pyré, necháme chvíli za neustálého míchání probublat a zalijeme červeným vínem, nejlépe burgundským, ale není to nezbytné – spíš pro pocit.

Zhruba polovina vína by se měla probubláváním za občasného zamíchání odvařit. Pak zalijeme hovězím vývarem, přidáme rozmačkaný česnek, tymián, rozmarýn a bobkový list. Vše za občasného promíchání vaříme cca 12 minut. Pak zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby na 160 °C. Takto v troubě podusíme zhruba 90 minut.

Než je maso úplně hotové, zbývající 4 cibule oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Na pánvi nebo v kastrolu rozpustíme máslo a přidáme cibuli, kterou pomalu opečeme dozlatova. Takto opečenou cibuli zasypeme cukrem a cca 5 minut mícháme. Zkaramelizovanou cibuli přimícháme k hotovému masu do omáčky.

Podle chuti osolíme, případně opepříme a podáváme třeba s čerstvou francouzskou bagetou, nebo dobrým českým chlebem.