Hovězí na houbách

Máte rádi hovězí maso, houby a houbařská sezóna je v plném proudu? Pak recept na hovězí na houbách je přesně pro vás. Udělejte si vynikající nedělní oběd.


Potřebný čas: 100 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na hovězí na houbách

  • 750 g zadního hovězího masa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 – 3 hrsti sušených hub
  • 400 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce zakysané smetany

Jak na to

Hovězí maso si naporcujeme na plátky o tloušťce cca 1 cm. Konce masa nařízneme, aby se při prudkém opékání nezkroutilo, obě strany osolíme a opepříme.

V širším hrnci rozehřejeme olej a necháme na drobno nakrájenou cibulku zesklovatět. K ní přidáme rozmačkané stroužky česneku, a jakmile se rozvoní, přidáme plátky masa, které zprudka opečeme. Následně přidáme sušené, případně čerstvé houby, podlijeme cca 1/3 připraveného vývaru a přidáme drcený kmín. Za průběžného podlívání a přidání zbývajícího vývaru dusíme hovězí maso doměkka, cca 60 – 80 minut.

Pokud je potřeba a chceme omáčku zahustit, připravíme si jíšku. 2 lžíce másla, které když začne pěnit, zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání osmahneme tmavší jíšku. Vmícháme ji do houbové omáčky, nakonec přidáme 2 lžíce zakysané smetany a prohřejeme.

Hovězí na houbách můžeme podávat s rýží, nebo i houskovým knedlíkem.