Hovězí steak

K tomuto receptu není co dodat. Prostě dobře udělaný hovězí steak nepotřebuje ani mnoho ingrediencí, ani žádný komentář. Pusťte se do dobrých steaků.


Potřebný čas: 15 minut + cca hodina na odležení
Počet porcí: 2


Ingredience na hovězí steak

  • 400 – 500 g hovězího masa (ze svíčkové nebo roštěnce, můžeme koupit i maso z kýty)
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • kousek másla

Jak na to

Pokud koupíme maso v celku, tak jej naporcujeme na jednotlivé kusy. Ideální výška steaku je cca 3 cm. Maso by se umývat nemělo, protože hovězí maso snadno nasákne vodu. Steaky můžeme jemně naklepat rukou. Před pečením maso nesolíme, jinak by pustilo příliš mnoho šťávy a steak uvnitř by byl suchý.

Připravené hovězí steaky z obou stran dobře opepříme čerstvě mletým pepřem. Zakápneme olivovým oleje, který vetřeme do masa a necháme chvíli odležet, cca 30 – 60 minut při pokojové teplotě.

Pořádně si rozpálíme grilovací pánev a potřeme olivovým olejem. Steaky opečeme z každé strany 2,5 – 4 minuty, podle toho, jak propečený steak chceme. Maso by se mělo obrátit pouze jednou. Po upečení necháme maso asi 3 minuty odpočinout a můžeme podávat.

Mezitím, než si maso odpočine, dáme do šťávy na pánvi kousek másla a vzniklou omáčkou hovězí steak polijeme.