Italské špenátové rizoto s kuřecím masem
Italské špenátové rizoto s kuřecím masem

To české rizoto zná jistě každý, ale už jste měli italské špenátové rizoto s kuřecím masem tak, jak by mělo být?


Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 2


Ingredience receptu

Risotto – základ

  • 150 g rýže na risotto (Arborio)
  • 30 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 80 ml bílého vína
  • 0,5 l masového vývaru
  • sůl
  • 2 lžíce parmezánu
  • čerstvě mletý pepř

Kuřecí prsa

  • 2 kuřecí prsa
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce olivového oleje

Špenát

  • 1 velká hrst čerstvých špenátových listů
  • 20 g másla
  • 3 stroužky česneku

Jak na to

Nejdříve začneme s kuřecím masem. V míse si připravíme marinádu z citrónové šťávy a olivového oleje, do kterého naložíme lehce poklepaná kuřecí prsa. Mísu přikryjeme fólii a dáme na chvíli chladit do ledničky.

V širokém kastrolu rozpustíme máslo (plátek si necháme na finální úpravu), ve kterém necháme zesklovatět najemno nasekanou cibulku. Jakmile je cibulka hotová, přidáme olivový olej a přisypeme nepropláchnutou rýži (musí být suchá) a za stálého míchání ji na prudkém ohni necháme opražit tak dlouho dokud se všechna zrníčka rýže obalí máslem. Jakmile začne rýže zesklovatět podlijeme vínem a za stálého míchání ji necháme odpařit.

V tuto chvíli ztlumíme teplotu pod kastrolem a začneme přilévat po jedné naběračce teplý vývar. Rýže se nesmí přichytit, proto pravidelně mícháme a podlíváme vývarem tak dlouho dokud rýže tekutinu absorbuje. Přibližně po 20 minutách ochutnáme a pokud je rýže již al dente, tak vývar už nepřilíváme, v opačném případě přilijeme další menší dávku a vaříme ještě asi 5 minut. Na závěr přidáme zbylé máslo a nastrouhaný parmezán a čerstvě mletý pepř.
Přidáme hotový špenát, kastrol zakryjeme pokličkou a necháme 3 minutky odpočinout a propojit všechny chutě.

V průběhu podlévání vývarem (asi 10 minut před koncem) začneme grilovat kuřecí prsa. Kuřecí prsa grilujeme na rozehřáté pánvi 4 – 5 minut z každé strany.

Mezitím si nachystáme špenát. Do pánve přihodíme máslo a necháme rozpustit, přidáme rozdrcený česnek, promícháme a asi po minutě přidáme špenátové listy a dusíme několik málo minut.

Na úplný závěr přidáme hotový špenát do risotta, lehce promícháme a servírujeme na nejlépe zahřáté talíře. Kuřecí maso nakrájíme na plátky a dáme na risotto.

Přečtěte si něco málo o rýži Arborio.

Italské špenátové rizoto s kuřecím masem
Odkazy
Štítky:                        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *