Jáhlová polévka

Jáhly obsahují minerální látky, vlákninu a vitamíny skupiny B. Tato jáhlová polévka je jeden ze způsobů, jak si ze zdravých jáhel něco dobrého uvařit.


Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4 – 6


Ingredience na jáhlovou polévku

  • 70 g jáhel
  • 1 hrst sušených hub (případně vynecháme)
  • 50 g másla nebo sádla
  • 1 cibule
  • 30 g hladké mouky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • mletý kmín
  • sůl

Jak na to

Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do studené vody tak, aby byly potopené. Jáhly 6 – 8 minut povaříme, přecedíme a propláchneme.

Na rozehřátém másle nebo sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, zaprášíme moukou a vytvoříme světlou jíšku, kterou prosmažíme a následně zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme houby i s vodou, ve které byly namočené, zhruba 20 minut povaříme a dochutíme solí a mletým kmínem. Na závěr přidáme jáhly, krátce provaříme a můžeme podávat.