Máte na zahrádce dost jahod a nevíte co s nimi? Vynikající domácí jahodová marmeláda třeba s čerstvým pečivem je geniální. Marmeládu ale využijete i jinak.


Potřebný čas: 60 minut + odležení přes noc
Počet porcí: cca 500 g


Ingredience na jahodovou marmeládu

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 1 kg cukru krystal
  • šťáva z jednoho citronu (může být i více, podle chuti)

Jak na to

Z jahod odstraníme stopky, opláchneme a necháme je okapat a osušit. Ve velké míse navrstvíme jahody a každou vrstvu posypeme cukrem. Počet vrstev se odvíjí od velikosti mísy. Zakryjeme a dáme do ledničky nebo na jiné chladné místo přes noc.

Následující den si připravíme důkladně sterilizované sklenice. Umyjeme v teplé mýdlově vodě a pak je teplou vodu ještě opláchneme. Umístíme je na hlubší plech s vodou a na 10 minut při 100 °C necháme vypéct. Sklenice takto sterilujeme těsně před ukončením varu marmelády, aby při plnění zůstali ještě teplé.

Jahody s cukrem dáme je do kastrolu a pomalu, za občasného míchání, přivedeme k varu, dokud se cukr zcela nerozpustí – trvá to cca 15 minut. Přitom průběžně sbíráme vytvořenou pěnu z povrchu.

Směs vaříme tak dlouho, dokud teplota nedosáhne 105 °C. Pokud nemáme po ruce teploměr, tak dáme malý talířek na 15 minut do mrazáku a pak uděláme test tuhosti marmelády. Když lžičku marmelády dáme na talířek a ta hned ztuhne a po naklonění neztéká, máme jahodovou marmeládu hotovou.

Nyní ještě přidáme citronovou šťávu a několik málo minut povaříme. Hotovou jahodovou marmeládou naplníme teplé sklenice zhruba 1,5 cm od okraje a zavíčkujeme suchým víčkem. Naplněné sklenice otočíme vzhůru víčkem dolů a necháme je zcela vychladnout.

Jahodová marmeláda
Odkazy
Štítky:        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *