Játrová paštika

Samozřejmě, že nejlepší játrová paštika je ta poctivá, domácí. Připravte si sami vynikající paštiku, která je s čerstvým pečivem vynikající lahůdkou.


Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 6


Ingredience na játrovou paštiku

  • 500 g jater (kuřecí, husí, nebo králičí)
  • 100 g másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 75 ml brandy nebo koňaku
  • 60 ml smetany na vaření
  • sůl
  • mletý pepř

Jak na to

Játra důkladně omyjeme, očistíme a odblaníme. Nakrájíme a odložíme stranou. Na pánvi na mírném ohni necháme zlehka rozpustit polovinu množství másla. Přidáme nasekanou cibuli i česnek a necháme zesklovatět. Pak přidáme nakrájená játra. Za stálého míchání restujeme přibližně 8 minut. Přidáme brandy a povaříme asi 2 minuty. Osolíme a opepříme podle chuti. Odstavíme a necháme vychladnout.

Jakmile jsou játra vychladlá, dáme je do kuchyňského robotu a rozmixujeme dohladka. Přidáme další polovinu másla, smetanu a ještě mixujeme. Ochutnáme, popřípadě osolíme a opepříme.

Paštiku dáme do připravených skleniček, uhladíme povrch, zakryjeme a umístíme do chladu. Podáváme například s čerstvým bílým pečivem.

Pokud není játrová paštika k okamžité konzumaci a chceme ji uchovat několik dní, tak naplněné sklenice s paštikou zalijeme přepuštěným máslem, zakryjeme a umístíme do chladu.