Koprová polévka

Jednoduchá a velice dobrá polévka, i když někdo kopr prostě nemá rád. Pokud vy ano, pak tato koprová polévka vás opravdu potěší a budete ji vařit častěji.


Potřebný čas: 45 minut
Počet porcí: 6


Ingredience receptu

  • 6 středně velkých brambor
  • 1 cibule
  • 1 hrstka čerstvého kopru
  • 30 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 1 špetka drceného kmínu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 3 plné lžíce zakysané smetany
  • šťáva z 1/2 citronu

Jak na to

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a nasekáme kopr. Cibuli si nakrájíme nadrobno.

V dostatečně velkém hrnci rozpustíme máslo a na něm lehce osmažíme cibuli do růžova. Zasypeme ji hladkou moukou a zalijeme trochou kuřecího vývaru. Důkladně rozmícháme a dolijeme zbytek vývaru.

Přidáme nakrájené brambory, okmínujeme, osolíme, opepříme a pod poklicí vaříme dokud brambory nezměknou.

Zhruba 2/3 brambor si dáme stranou a zbytek koprové polévky rozmixujeme. Podle potřeby můžeme ještě přidat část odložených brambor a ovlivnit konzistenci. Nakonec přidáme smetanu ke šlehaní a zakysanou smetanu a provaříme.

Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu. Hrnec s polévkou odstavíme a nasypeme do ní nasekaný čerstvý kopr.

Koprová polévka se podává s vejcem na tvrdo.