Krémová květáková polévka

Krémová květáková polévka
Krémová květáková polévka

Moc dobrá a zdravá polévka z květáku, která je navíc snadná. Krémová květáková polévka vám bude určitě chutnat, takže tento recept rozhodně vyzkoušejte.


Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 1 květák (cca 700 g)
  • 1 plátek másla (cca 30 g)
  • 1 cibule
  • 1 větší brambora
  • 0,75 – 1 l drůbežího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Jak na to

Květák rozebereme na menší růžičky a omyjeme. Do kastrolku se silnějším dnem rozehřejeme máslo, na kterém osmáhneme najemno nakrájenou cibulku. Přibližně po 4 minutách přidáme očištěnou a na střední kostky nakrájenou bramboru, růžičky květáku a promícháme. Přilijeme vývar (0,75 l) a vaříme do změknutí, přibližně 10 minut.

Jakmile je vše měkké, necháme chvíli vychladnout a ponorným mixérem rozmixujeme polévku dohladka. Poté pomalu přidáváme smetanu a opět mixujeme na jemný krém. Je-li polévka moc hustá, přidáme trochu vývaru. Podle chuti dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým oříškem.

Krémová květáková polévka se hodí podávat ozdobená růžičkami květáku a případně s čerstvým pečivem podle vlastní chuti a výběru.