Krémová mléčná rýže

Samozřejmě, že je lepší, než kupovaná. Tato krémová mléčná rýže, kterou si můžete udělat doma, je skvělá teplá i studená, třeba s ovocem či skořicí.


Potřebný čas: 70 minut
Počet porcí: 2 – 4


Ingredience na krémovou mléčnou rýži

  • 120 g krátkozrnné rýže
  • 1 špetka soli
  • 750 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 ml smetany ke šlehání

Jak na to

Rýži propláchneme a dáme vařit do hrnce nebo kastrolu, nejlépe se silnějším dnem, na 10 minut s cca větším hrnkem vody a špetkou soli.

Vanilkový lusk si rozřízneme podélně a špičkou nože z něj vyškrábneme semínka.

Lehce uvařenou, poloměkkou, rýži scedíme, dáme ji zpět do hrnce a zalijeme cca 2/3 mléka. Přidáme vyškrábnutá semínka vanilky, včetně lusku, a vaříme na mírném stupni cca 40 minut.

Během vaření rýži zakryjeme poklicí a každých cca 7 minut zamícháme, aby se nepřipalovala ke dnu. Ke konci vytáhneme vanilkový lusk, vmícháme do rýže cukr a necháme zchladnout.

Ze smetany ušleháme řidší šlehačku a vmícháme ji do vychladlé rýže. Krémovou mléčnou rýži můžeme posypat podle chuti skořicí, nebo si dát s ovocem. Mně chutná ještě teplá, případně v létě vychlazená.