Křen s jablky

Připravte si klidně i do zásoby křen s jablky, který se skvěle hodí k pečenému masu a uzenině. Domácí jablečný křen můžete sterilovat a udělat si zásobu.


Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: -


Ingredience na jablečný křen

  • 200 g křenu
  • 1 kg jablek
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 100 ml octa (nejlépe domácí jablečný)
  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml vody

Jak na to

Nejprve očistíme křen a nastrouháme na jemném struhadle. Pak, protože hnědnou, nastrouháme okrouhaná jablka na jemném struhadle a zakapeme citronovou šťávou. Jablka a křen v míse důkladně promícháme s octem. Cukr s vodou spolu svaříme „na nit“ (měl by se táhnout jako nit) a horký nalijeme do promíchané směsi jablek a křenu. Vše opět poctivě promícháme a plníme do čistých malých skleniček s uzávěrem.

Takto připravený jablečný křen vydrží několik týdnů i bez sterilizace. Pokud připravujeme větší množství křenu s jablky a chceme déle skladovat, můžeme krátce sterilovat 15 minut při 80 °C. Případně můžeme sterilovat jen část, kterou nespotřebujeme během několika týdnů.

Domácí jablečný křen se skvěle hodí k pečenému masu a uzenině.