Kroupová polévka

Kroupová polévka v zimě dobře zahřeje a dodá energii. Tato varianta je se zeleninovým vývarem a bez uzeného masa, takže o něco málo dietnější. Zkuste ji.


Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4 – 6


Ingredience na kroupovou polévku

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší petržel
  • 1 velká brambora
  • 150 g ječných krup
  • 1,5 – 2 l zeleninového vývaru (můžeme nahradit vodou)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl
  • mletý pepř

Jak na to

Cibuli nakrájíme na jemno, česnek nasekáme. Ostatní zeleninu nakrájíme na přiměřené velké kostičky. Na dvou lžičkách olivového oleje necháme zesklovatět cibuli s česnekem. Přidáme ostatní zeleninu, osolíme, opepříme a vše několik minut restujeme, dokud se vše hezky nerozvoní.

Pak přidáme ječné kroupy a ještě chvíli restujeme. Zalijeme vývarem a vaříme na mírném ohni asi 45 minut, dokud kroupy nezměknou.

Na závěr do kroupové polévky přidáme nasekanou petrželku a můžeme podávat. Variantou je také kroupoví polévka s uzeným masem.