Kulajda

Pravá jihočeská kulajda patří právem do poctivé české kuchyně. Jedinou slabinou je nutnost čerstvých hub, takže se jedná o tak trochu sezónní delikatesu.


Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4


Ingredience receptu

  • 1 hrst čerstvých hub (křemenáče, lišky, suchohřiby)
  • 6 – 8 brambor (dle velikosti)
  • 3 kuličky černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 špetka kmínu
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 kelímek zakysané smetany (200 ml+)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce octa
  • 4 vejce (ideálně čerstvá domácí)
  • čerstvý kopr

Jak na to

Čerstvé houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky (můžete samozřejmě použít i sučšené, ale…). Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a s houbami i veškerým kořením (pepř, bobkový list, kmín, nové koření) je povaříme v osolené vodě. Vody cca 0,7 – 1 litr. Kulajda by rozhodně neměla být vodová, ale spíše naopak.

Když jsou brambory uvařené do měkka, přidáme smetanu s rozmíchanou moukou v ní. Zamícháme, krátce povaříme a dochutíme solí, octem a přidáme nasekaný čerstvý kopr. Vejce šetrně rozklepneme a přidáme. Zhruba tři minutky necháme povařit, sundáme ze sporáku a potom ještě dalších 5 – 7 minut necháme dojít vejce. Žloutky vajec mají být správnět poloměkké a z hrnce musí být hezky cítit houby a kopr. Můžete si také udělat ztracené vejce.